Bucăți disponibile:


    (citeste aici)

     

    Categorie: Discipline spirituale
    Autor: Iosif Anca

    Descriere:
    In literatura biblica sapientiala, cartea Proverbelor (Pildelor) lui Solomon are un loc si o valoare unica, de aceea ea este indispensabila pentru orice om care vrea sa devina intelept. De altfel, asa este gandit studiul „INTELEPCIUNE PENTRU INTELEPTI”, care are scopul promovarii, cultivarii tuturor celor ce isi dau seama de valoarea intelepciunii.
    „Caci castigul pe care-l aduce ea este mai bun decat al argintului si venitul adus de ea este mai de pret decat aurul; ea este mai de pret decat margaritarele si toate comorile tale nu se pot asemui cu ea. In dreapta ei este o viata lunga; in stanga ei, bogatie si slava. Caile ei sunt niste cai placute si toate cararile ei sunt niste carari pasnice. Ea este un pom de viata pentru cei ce o apuca si cei ce o au sunt fericiti. Caci intelepciunea pretuieste mai mult decat margaritarele si nici un lucru de pret nu se poate asemui cu ea.” (Proverbe 3:14-18; 8:11).
    Am structurat proverbele uneori poate in mod arbitrar; de altfel nu este un studiu exhaustiv, ci doar o grupare a lor pe diferite domenii. Astfel, recomandarile fundamental pedagogice compun lectia „Educatia inteleptului”; cele de o factura juridic-consultativa formeaza „Deciziile, alegerile si hotararilor inteleptului”, iar cele legate de munca, de formarea si redistribuirea veniturilor „Economia inteleptului”. Un loc aparte l-am pastrat pentru „Familia inteleptului”, dar intelegand ca inteleptul este un print (ca Solomon), studiul se incununa cu lectia ,,Caracterul inteleptului”, care il califica apoi sa fie rege, sa domneasca in eternitate cu INTELEPCIUNEA; aceasta este „Mantuirea inteleptului”. Si acum, inainte de a porni la drum, o recomandare: peisajul cartii Proverbe si scurtele comentarii din lectii nu se survoleaza, nici nu trebuie parcurs cu mijloace rapide de deplasare. Tot traseul trebuie strabatut „la pas”, cu popasuri frecvente si divagatii, la nevoie, pentru a putea aduna toata „mana” de pe firele din cuvinte si florile din sintagme si totodata pentru a bea din plin din izvoarele intelepciunii.