Bucăți disponibile:


    (citeste aici)

     

    Categorie: Discipline spirituale
    Autor: Robert Sommerville

    Descriere:
    Robert Somerville, profesor de etica la Facultatea de teologie evanghelica Vaux-sur-Seine. A fost, timp de mai multi ani, pastorul unor biserici din apropierea Parisului si este actualmente presedintele Actiunii Sociale Evanghelice din Franta.

    O perspectiva crestina asupra eticii muncii; aplicarea invataturilor Bibliei legate de munca si relatiile de munca in lumea moderna.

    Autorul pleaca de la observatia ca in lumea moderna munca ocupa un loc important, chiar daca dorinta de mai mult timp liber se manifesta tot mai pregnant. Pentru unii ea este o sursa de satisfactii si impliniri, in timp ce pentru altii e o corvoada careia trebuie sa ii faca fata pina va veni mult asteptata pensionare. Care este insa perspectiva biblica asupra muncii? – intreaba el. Si ce are Biblia de spus despre relatiile de munca ori despre salarizarea echitabila? Cum trebuie sa priveasca un crestin lupta sindicala? Sau cum ramine cu munca remunerata in cazul femeilor? Ce facem in cazul somajului si cum trebuie sa ne pregatim pentru pensionare?
    Robert Somerville incearca sa raspunda la aceste intrebari si la altele legate de o etica crestina a muncii plecind de la premisa ca, desi lumea moderna difera mult de lumea Bibliei, Cuvintul lui Dumnezeu rostit pentru credinciosii din vremuri stravechi este inca „folositor si necesar si …contine repere care ne permit sa ne orientam conduita in directia voii lui Dumnezeu care este buna, placuta si desavirsita”. Dar poruncile divine, crede el, ramin o tinta spre care trebuie sa ne indreptam necontenit cu perseverenta, fiecare avind responsabilitatea deciziilor individuale. De asemenea, ele „marcheaza calea, dar nu o contureaza pina in cele mai mici amanunte”, de aceea este necesara exercitarea discernamintului. Totodata, desi responsabilitatea este individuala, etica muncii presupune luarea in discutie si a implicatiilor sociale, a rolului legii si structurilor de autoritate ale statului in protejarea celor slabi si ocrotirea celor in pozitii de inferioritate de abuzuri.