Fanfara
Scurt istoric al fanfarei Bisericii Betel Zorilor
Viziunea pentru începerea acestei lucrări aparține fratelui Dascăl Valer care încă din 1995 a făcut pregătiri pentru formarea unei fanfare în Betel Zorilor. Fratele Dascăl a discutat cu Lonca Vasile, membru în biserica de pe Carpați și l-a convins să se ocupe de formarea acestei fanfare. Așadar pe data de 30 ianuarie 1996 lucrarea fanfarei a început prin selecția tinerilor bisericii. La selecție au participat frații Lonca Vasile (Licu), Dascăl Valer și Horvath. Selecția a constat în testarea auzului muzical și a ritmului.
Cei 63 de tineri selectați au început pregătirea teoretică. Aceasta a continuat și în 1997, an în care au fost achiziționate și 14 instrumente. Totuși lipsa de instrumente și multa teorie au făcut ca mulți să renunțe la a mai participa la repetiții. Așadar la finalul anului 1997 au mai rămas 37 de fanfariști care iubeau lucrarea și erau gata să laude pe Domnul.
Anii 1998-1999 au fost ani grei, mai ales datorită lipsei de instrumente. Au fost împrumutate de la alte biserici sau se cânta pe instrumente foarte rele pe care fratele Hootvath le repara cât putea. Au rămas doar 21 de tineri plus trei care erau la Liceul de Muzică.
Părerea fratelui Licu este că implicarea conducerii bisericii în această lucrare a fost extrem de puțină. Cel care s-a luptat pentru ea a fost fratele Dascăl Valer ajutat mult de fratele Bodea Avram.
Prima slujire în programul Bisericii a fost în 12.04.1999. Programul condus de fratele Sandu Mic a început cu cântarea „Așa cum sunt la Tine vin”. S-au mai cântat și: „Doamne mare Te slăvim”, „Fii cu mine” și „Doamne precum vrei”.
După vacanța de vară am reluat repetițiile. S-a trecut pe repertoriu de crăciun. Astfel în 25.12.1999 am cântat pentru prima dată colinde cu fanfara Bisericii. Prima colindă interpretată a fost „O noapte prea sfințită”. Urmatoarea zi am slujit la filia Borșa (prima misiune a fanfarei).
În 09.01.2000 a fost format comitetul fanfarei cu urmatorii membri: Dascăl Valer, Bodea Avram, Costea Nicolae, Pintican Teofil. Responsabil cu caseria: Truta Marius și Bodea Avram.
Activitatea a continuat cu misiuni în câteva sate din zonă. Fanfariștii slujeau și prin cântări vocale sau poezii.
În 19.01.2001 a început o nouă grupă de tineri partea de teorie. Aceștia au fost în număr de 20. Prin muncă, au reușit ca pe 11.03.2001 sa cânte alături de fanfara mare.
Pe parcursul anilor, au fost formate mai multe grupe de începători. Aceștia au umplut golurile rămase în urma renunțării altora la lucrare. Lipsa de instrumente se simțea și în anul 2005.
În anul 2006 fanfara are ca dirijor pe fratele Dan Bodea. Urmează o perioadă de achiziții de instrumente din banii strânși de fanfaristi sau donați de părinții acestora. Lucrarea este facută cu drag chiar dacă efortul este mare. Creșterea și maturizarea se simte în calitatea interpretării. În 12.04.2008 fanfara zorilor participă la Festivalul regional al fanfarelor organizat in biserica Albinii. În 28.03.2009 fanfara zorilor este gazda Festivalului regional al fanfarelor. Iar în 19.10.2009 participă la festivalul național al fanfarelor organizat la Suceava. Prin participarea la aceste festivaluri a crescut foarte mult calitatea execuției cântărilor. Repetițiile au fost mai multe și tratate foarte serios.
În 2010 am avut o colaborare binecuvântată cu fanfara Bisericii Carpați. Am învățat mult de la ei și ne-am legat de frații de acolo ajutându-ne unii pe alții în slujire. Un merit deosebit îl are fratele Dunca Daniel, care pe lângă munca de dirijor al nostru mai ajuta mult și la transportul instrumentelor de la o biserică la alta pentru repetiții comune. Dumnezeu să îi răsplăteasca efortul.
La finalul anului 2010, pe lângă dirijorii Dan Bodea și Daniel Dunca, au început să dirijeze Dani Demian, Dan Mateș și Abel Berciu.
Privind în urmă, prin lucrarea fanfarei, vedem că planul lui Dumnezeu nu se blochează în lipsa banilor, renunțarea unora la lucrare sau alte impedimente. Dumnezeu veghează. Iar noi, ca oameni am învățat să strângem rândurile în vremuri dificile să ne rugăm împreună și să ne încurajăm pe cale pocăinței.
Prin slujirea la zeci de înmormântări credem că am alinat și îmbărbătat frații și surorile care treceau prin durerea despărțirii. Slujirile aceste au foarte grele, uneori în ger de -15 grade, ploi, noroaie, vânt sau caniculă. Dar prin toate acestea am ajuns să ne simțim foarte apropiați unii de alții. Fanfara fiind azi un grup unit din care Dumnezeu iși ridică oameni pentru lucrări mai mari și mai grele. Dar toată gloria să fie a lui Dumnezeu în veci. Amin.
Truță Marius – din Istoria Fanfarei Zorilor
Dirijori: Dunca Daniel, Berciu Abel, Mateș Dan, Florin Dolha.