Orchestra

Scurt istoric al orchestrei de mandoline

Orchestra de mandoline face parte din istoria mișcării neoprotestante din România încă din anii `70, fiind prezentă în majoritatea bisericilor evanghelice. După 1989, închinarea prin cântare a suferit câteva modificări și treptat a scăzut interesul pentru menținerea orchestrelor de acest tip (cel puțin în orașele mai mari) ele fiind înlocuite cu formații muzicale mai restrânse și de grupuri de „laudă și închinare”.

 
De ce a fost nevoie de orchestă de mandoline în Betel Zorilor?
O mică parte din membri bisericii agrează acest gen muzical și se bucură de slujirea celor care interpretează cântări mai vechi, folosindu-se de instrumente cu coarde ciupite. Deasemenea există persoane care nu sunt implicate în celelalte formații muzicale (cor, grupuri vocal-instrumentale, fanfară) și pot să-și aducă aportul în acest mod. Orașul Cluj-Napoca fiind un centru universitar, vin pentru o perioadă limitată tineri care au slujit în orchestre de mandoline și pot să se integreze ușor pe perioada studiilor deoarece repertoriul este accesibil și nu necesită multe repetiții. Partiturile sunt armonizate  atât pentru începători cât și pentru cei mai avansați, tocmai pentru a sluji  în cântare și unii și alții.
 
Debut
În Betel Zorilor, primul gând pentru organizarea unei orchestre de mandoline mi-a venit atunci când am aflat că o soră viziteaza bolnavii acasă și le cântă cu mandolina personală iar aceștia sunt foarte fericiți și își doresc să mai asculte cântări interpretate în acest mod. Am întrebat-o dacă mai știe și alți membri ai adunării care au cântat în astfel de orchestre în tinerețe și ar fi dispuși să se reactiveze. Au răspuns afirmativ la început 5 persoane și astfel primele repetiții le-am avut în familii (5 mandoline). După o anumită perioadă au mai venit interpreți la chitară, viori, violoncel, flaut, trompetă, etc.
 
Prima slujire publică a fost în 2009, luna Noiembrie și până în prezent (2016) am acumulat un repertoriu de 38 cântări, activitatea noastră rezumându-se la un program pe lună în adunarea locală. Bucuria mea este să slujesc unor creștini dedicați care vin la repetiții fără presiunea monitorizării prezenței, depun efort pentru însușirea repertoriului și aduc idei noi pentru îmbogățirea repertoriului.
 
Cred că Dumnezeu se bucură de lauda pe care I-o aducem iar frații apreciază efortul nostru pentru o interpretare cât mai performantă. Sunt bine primiți lângă noi și alți frați sau surori care doresc să laude Numele Domnului prin cântare și au cunoștințe minime de teorie muzicală.
 
Dirijor: Titi Demian