Bucăți disponibile:


  (citeste aici)

   

  Categorie: Teologie
  Autor: John Stott

  Descriere:
  Scriind despre suveranitatea lui Dumnezeu, Ch. H. Spurgeon spunea: „Mi-amintesc bine ziua si ceasul cand am primit pentru intaia data aceste adevaruri in inima mea – cand ele ardeau in mine, cum spune John Bunyan – ardeau ca insemnate cu fierul rosu in sufletul meu; si mi-aduc aminte cum am simtit ca am crescut brusc si ca din copil am devenit barbat – ca am avansat in cunoasterea Scripturii, ca am apucat strans, o data pentru totdeauna, cheia adevarului lui Dumnezeu”.

  Cartea de fata isi propune sa discute tocmai aceste adevaruri. Autorul ei, A.W. Pink, pleaca de la convingerea ca „in vremuri ca acestea de degenerare, in care ne este dat sa traim, cand pretutindeni este preamarit omul, iar „supraomul” a devenit un cuvant obisnuit, exista necesitatea acuta de a accentua realitatea glorioasa a suprematiei lui Dumnezeu – si aceasta cu atat mai mult cu cat ea este tagaduita in mod deosebit”.

  Autorul porneste la drum discutand relevanta si necesitatea stringenta a redescoperirii acestei doctrine in veacul nostru. El analizeaza apoi semnificatia doctrinei suveranitatii lui Dumnezeu in raport cu vectorii ei esentiali: creatia, stapanirea lui Dumnezeu asupra lumii, mantuirea, vointa omului si rugaciunea. Ultimele capitole ne invita sa meditam la valoarea acestei doctrine pentru noi si la implicatiile ei practice pentru viata de credinta.

  Cititorul care parcurge cartea ajunge la concluzia ca doctrina suveranitatii, departe de a fi arida si anosta, este glorioasa si ziditoare, iar cunoasterea ei ne va face sa exclamam impreuna cu Moise: „Cine este ca Tine intre dumnezei, Doamne? Cine este ca Tine, minunat in sfintenie, bogat in fapte de lauda si facator de minuni?”