Bucăți disponibile:


  (citeste aici)

   

  Categorie: Comentarii NT
  Autor: Paul Barnett

  Descriere:
  Cartea de fata este scrisa pentru cei care au indoieli cu privire la credibilitatea istorica a Noului Testament si care isi pun intrebari de genul:
  – Cat de apropiate in timp sunt documentele fata de Isus?
  – Putem da crezare scrierilor „partinitoare” ale primilor crestini?
  – Au fost vreunii dintre scriitorii cartilor Noului Testament martori oculari?
  – Putem sti daca ceea ce s-a scris initial a scapat de modificari, in decursul secolelor?
  – Avem si alte informatii, in afara de cele oferite de sursele crestine?

  Dr. Paul Barnett ne propune in Documentele care stau la baza NT o analiza lucida, rezonabila, a ceea ce avem la dispozitie in scrierile Noului Testament, plecand de la premisa ca acestea sunt documente istorice care trebuie analizate asa cum analizam orice document istoric, in general, si din aceeasi perioada, in particular.

  El ne invita aici sa ne ocupam de credibilitatea istorica, nu de cea teologica a NT. Discutia referitoare la acuratetea istorica a NT nu-i cere cititorului sa-l accepte obligatoriu ca parte a Cuvantului inspirat al lui Dumnezeu, chiar daca este posibil, in fianl, sa ajunga la aceasta concluzie. Discutia vizeaza ceea ce a fost NT initial – nu o colectie de scrieri, ci 27 de suluri separate, de diverse marimi, scrise de noua sau zece autori, la date diferite, si care au devenit o unitate nu prin impunere, ci prin standardizarea a ceea ce facea deja parte din practica generala a comunitatii crestine.

  La fel ca in alte tari in care a fost publicata. Documentele care stau la baza NT se impune ca o lucrare de referinta pentru studentii de la institute si seminarii teologice, pentru apologetul crestin, dar si pentru cititorul interesat de credibilitatea istorica a unei parti atat de importante a Bibliei crestine.

  Dr. Paul Barnett, (THL Moore Theological College, MA Sydney, BDS ThSchol, PhD University of London), episcop anglican de North Sydney, Australia, este profesor asociat de studii biblice la Regent College, Vanccouver.