Bucăți disponibile:


    (citeste aici)

     

    Categorie: Comentarii NT
    Autor: John Stott

    Descriere:
    Religia a creat un paienjenis in care cu greu se mai disting contururile clare ale Evangheliei lui Hristos. Evanghelia pe care o propovaduim, adesea, nu se deosebeste cu nimic de basmul popular, in care omenirea ar putea fi asemanata cu frumoasa si – cel putin aparent – nevinovata Ileana Cosanzeana, care, din nefericire, a cazut in mainile balaurului si a fost ferecata in castelul acestuia, dupa ziduri cu neputinta de trecut si dupa zabrele cu neputinta de smuls. intr-o astfel de Evanghelie, Fat-Frumosul din poveste este insusi Fiul lui Dumnezeu, care a venit sa-si elibereze Mireasa din ghearele capcaunului, pentru ca apoi sa Se casatoreasca cu ea.

    Poate ne va surprinde faptul, dar, atunci cand este vorba despre mantuire, nu Diavolul este problema noastra cea mai mare, ci Dumnezeu insusi. Pavel incepe prezentarea Evangheliei lui Hristos cu aceasta solemna afirmatie: „Mania lui Dumnezeu – nu mania Diavolului – se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor, care inaduse adevarul in nelegiuirea lor” (Rom. 1:18). Iata de ce, doar puterea lui Dumnezeu ne mai poate mantui. Or, aceasta putere a lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede este insasi Evanghelia lui Hristos.

    Dar oare care este Evanghelia lui Hristos? Unde incepe? Unde se termina? Ce contine ea? Ce inseamna a propavadui o Evanghelie curata si completa?

    In contextul tulbure in care ne aflam, Epistola catre Romani este o binevenita provocare de a redescoperi contururile clare ale Evangheliei, in lumina radacinilor ei vechi-testamentale.

    Cuprins

    PROGRAMA DE STUDIU BIBLIC
    Prefata
    Introducere
    Romani 1:1-5:21
    Evanghelia lui Hristos
    Minia lui Dumnezeu
    Puterea lui Dumnezeu pentru mintuire
    Prefata la volumul 2
    Romani 6:1-11:36
    Crestinul si Legea
    Crestinul si Duhul Sfint
    Israel in planul lui Dumnezeu
    Prefata la volumul 3
    Ce inseamna „ascultarea credintei”
    Romani 12:1 Asteptarea lui Dumnezeu
    Romani 12:2 Conditia impusa jertfei noastre
    Romani 12:3-8 Altarul pe care trebuie adusa jertfa
    Romani 12:9-16 Atitudinea cu care trebuie adusa jertfa
    Romani 12:17-14:23 Focalizarea in slujire (1)
    Romani 15:1-13 Modelul de slujire
    Romani 15:14-33 Apostolul si planurile lui
    Romani 16:1-27 Urari de sanatate
    In loc de postfata
    BibliografieSeria COMENTARII BIBLICE EXPOZITIVE pune la dispozitia cititorului roman un numar de lucrari valoroase care urmaresc realizarea a trei obiective principale:

    1. prezentarea fidela a mesajului cartilor Bibliei;
    2. aplicarea adevarurilor biblice la realitatile cu care ne confruntam in lumea contemporana;
    3. accesibilitate pentru cei care nu au o pregatire teologica.
    Cand Pavel a scris aceasta epistola bisericilor din Roma ce se adunau prin case, scopul sau fusese sa obtina suportul lor in rugaciune pentru misiunea pe care intentiona sa o intreprinda in zona vestica a lumii mediteraneene. Nu isi imagina el la acea data ca, timp de doua milenii, ecoul acestei prezentari atat de exacte a Evanghelie va reverbera in Biserica si prin case, in lumea academica si printre oamenii obisnuiti. Nici ca va strabate mari si tari si ca va ajunge pana la marginea pamantului.

    John Stott se alatura prin acest comentariu distinselor voci ale Bisericii care au meditat asupra temelor marete ale Epistolei catre Romani si au discutat modul in care ele trebuie aplicate in viata, ajutandu-ne si pe noi sa auzim bogatele armonii si sa intrezarim mareata viziune. Respectand traditia clasica a marilor lideri crestini care au comentat aceasta epistola, Stott prezinta termenii folositi in ea, temele abordate si rationamentele pe care le contine. Puterea Evangheliei, neprihanirea lui Dumnezeu descoperita din ceruri, este adresata in mod clar oamenilor din vremea noastra care au raspuns chemarii ei.

    Stott demonstreaza o buna cunoastere a textului si contextului Epistolei catre Romani, cat si a celor mai recente studii pauline. Poate chiar mai important este faptul ca priveste aceasta epistola prin prisma propriei sale experiente pastorale si misionare, perspectiva modelata de viziunea mareata a Apostolului insusi. In paginile de fata aveti un comentariu adresat oamenilor ce se pregatesc sa treaca pragul noului mileniu, un comentariu care acopera cele doua lumi ale Epistolei catre Romani—lumea lui Pavel si lumea noastra.