Bucăți disponibile:


  (citeste aici)

   

  Categorie: Comentarii NT
  Autor: John Stott

  Descriere:
  Autorul vede în Epistola lui Pavel catre Galateni un mesaj „uimitor de relevant pentru situaţia actuala din biserică“. În ea, Apostolul „se ocupă de probleme care nu au dispărut; căci, dimpotrivă, principiile din spatele lor au încă o importanţă vitală“. Bisericile din Galatia erau tulburate de „o altă evanghelie“ care adaugă lucrarii lui Hristos condiţii pe care oamenii trebuiau să le îndeplinească pentru a fi mîntuiţi.

  Galatenii erau îndemnaţi să meargă pe „altă cale“ decît cea deschisă de apostolul Pavel. Prin epistola sa, el ia o atitudine deosebit de fermă şi îi avertizează pe credincioşi că nu există „o alta cale“, că există numai şi numai „o singură cale“ şi că această cale este Isus Hristos.Acum avem de-a face cu o problemă nu doar de ordinul trecutului istoric: din acel moment în continuare, în Biserică au intrat oameni care au început să propovăduiască o altă cale sau alte metode, oameni care într-o măsură mai mică sau mai mare, într-o forma sau alta au mai completat câte ceva la spusele lui Pavel.

  Alţii, ca şi în acele timpuri, au schimbat și modificat cuvintele apostolului făcând din Har o modalitate de a acoperi păcatul. Au rezultat astfel două categorii, două curente: primii erau „legaliştii“ iar apoi erau „antinomienii“. Prin intermediul acestei carti, autorul ne indeamna să cercetăm Evanghelia în care am crezut, să reaflam calea unică spre Dumnezeu prin Isus Hristos fără să cădem în capcana învaţăturilor omeneşti şi a libertinajului.