Bucăți disponibile:


  (citeste aici)

   

  Autor: Gordon J. Wenham

  Descriere:
  Exegeza cartii Leviticul din Pentateuh.

  Leviticul era în perioada vetero-testamentala o carte esentiala pentru orice evreu. Un adevarat manual pentru preoti, el contine si numeroase legi si învataturi pentru evreul de rînd, de la aducerea jertfelor, la reglementari sociale. Leviticul era totodata explicitarea chemarii la sfintenie pe care un Dumnezeu sfînt o adreseaza poporului pe care l-a rascumparat ca sa fie al Sau.

  Cu toate ca jertfele din Levitic si-au gasit toate împlinirea în Hristos, pe care L-au prefigurat si a carui moarte, deci, aveau menirea de a o creiona, Leviticul a devenit pentru crestini un exemplu curent de carte dificil de citit de la un capat la altul si, cu atît mai mult, de înteles. Gordon Wenham, expert în problemele Pentateuhului si autorul mai multor comentarii pe cartile lui Moise, reuseste magistral în acest comentariu sa dea viata cartii, nu doar clarificînd pasaje cunoscute prin dificultatea lor, dar mai ales subliniind relevanta poruncilor si instructiunilor continute în ea pentru credinciosul vetero-testamental si pentru doctrina nou-testamentala.

  Comentariul este o dovada elocventa a frumusetii si atractivitatii unei carti biblice – aparent dificile si plicticoase, daca nu chiar perimate, pentru omul modern – daca exercitiul exegetic este efectuat temeinic, dovedindu-se, în cuvintele lui Fee & Stuart „un adevarat dar pentru Biserica”. Acest lucru explica numeroasele referinte la el întîlnite în literatura de specialitate si aprecierea deosebita de care s-a bucurat si se bucura înca în lumea academica.

  Grupuri Tinta:
  * studenti la colegii si seminarii biblice;
  * predicatori;
  * pastori;
  * învatatori de scoala duminicala;
  * laici care doresc sa înteleaga mai bine aceasta carte importanta din Pentateuh si relevanta ei pentru doctrina Noului Testament.

  Caracteristici Speciale:

  * primul titlu din seria de comentarii exegetice CEXEL;
  * scris de un expert în problemele Pentateuhului;
  * este un comentariu de referinta pentru aceasta carte din Biblie;
  * clarifica o carte dificila, facînd-o accesibila omului modern;
  * tinuta de exceptie a cartii – legare în pînza, imprimata cu folie argintie.