Bucăți disponibile:


    (citeste aici)

     

    Categorie: Teologie pastorala
    Autor: John Stott

    Descriere:
    J.R.W. Stott — cunoscut in tara noastra prin comentariile epistolelor Romani, 2 Timotei, Galateni (comentarii publicate in limba romana de Editura LOGOS) si prin cartea Sa intelegem Biblia (RomAF/LOGOS).
    John Stott a fost ordinat in Biserica Anglicana in 1945, dupa care a slujit in Biserica All Souls, Langham Place din Londra ca ajutor de paroh (1945-50), ca paroh (1950-75), iar din 1975 ca paroh emerit. A fost numit Capelan al Reginei (1959-1991) si Capelan Suplimentar in 1991. Incepind cu anul 1970 John Stott face numeroase calatorii in alte tari, in special din Lumea a Treia, in calitate de vorbitor la seminarii pentru pastori si la conferinte studentesti. John Stott este fondatorul si presedintele onorific al Institutului pentru Crestinism din Londra. Este autorul a peste patruzeci de carti, dintre care amintim Esentialul crestinismului, Sa intelegem Biblia, Crucea lui Cristos si Crestinul contemporan.

    Subiectul: Idealul revelat de Dumnezeu cu privire la predicator, ce este el si cum trebuie sa-si implineasca lucrarea.Rezumatul: Exista cinci termeni-cheie cu ajutorul carora este conturat acest „portret?
    (1) Predicatorul este un „ispravnic? insarcinat cu gestionarea bunurilor casei, avind fata de Stapinul sau datoria de a le purta bine de grija celor din casa, prin studierea si predicarea intregului Cuvint, avind autoritatea Domnului sau si imbinind preocuparea pentru cei pe care ii slujeste cu credinciosia fata de Cel care l-a angajat.
    (2) Predicatorul este totodata un „vestitor? insarcinat sa proclame kerigma apostolica si sa-i cheme pe oameni sa asculte proclamatia sa pocaindu-se si impacindu-se, prin Isus Hristos, cu Dumnezeu.
    (3) El este si un „martor? in procesul pe care lumea I l-a intentat lui Hristos, un martor al lui Isus, prin Duhul Sfint, alaturi de Tatal.
    (4) Apoi, predicatorul este un „tata?, prin afectiunea si preocuparea pentru cei carora le vorbeste, dar fara a avea autoritatea unui tata. Aceasta dragoste il face intelegator si bun, simplu si pasionat, consecvent in exemplul pe care-l da si perseverent in rugaciune.
    (5) in fine, predicatorul este un „slujitor? a carui putere vine de la Dumnezeu, fiind ascunsa in Cuvint, in crucea lui Hristos si in Duhul Sfint. Smerit si sfint, el nu isi va lua slava care I se cuvine lui Dumnezeu, ci va fi agentul prin care lucreaza Dumnezeu, indemnindu-i pe oameni sa creada.

    Grupuri tinta
    • predicatori;
    • pastori;
    • invatatori de scoala duminicala;
    • studenti la colegii si seminarii biblice;
    • membri din biserica ce doresc sa inteleaga mai bine ce si cum trebuie sa fie un predicator si ce sa astepte de la cei care fac aceasta slujba.

    Caracteristici speciale
    • exegeza atenta a termenilor folositi in textul nou-testamental pentru a-l descrie pe predicator, slujba si caracterul acestuia;
    • stil concis, clar, sintetic;
    • cartea este folosita de BEE Romania ca manual pentru cursul de comunicare.