Bucăți disponibile:


  (citeste aici)

   

  Categorie: Teologie
  Autor: Arthur W. Pink

  Descriere:
  Scriind despre suveranitatea lui Dumnezeu, Ch. H. Spurgeon spunea: „Mi-amintesc bine ziua si ceasul cind am primit pentru intiia data aceste adevaruri in inima mea – cind ele ardeau in mine, cum spune John Bunyan – ardeau ca insemnate cu fierul rosu in sufletul meu; si mi-aduc aminte cum am simtit ca am crescut brusc si ca din copil am devenit barbat – ca am avansat in cunoasterea Scripturii, ca am apucat strins, o data pentru totdeauna, cheia adevarului lui Dumnezeu.”

  Cartea de fata isi propune sa discute tocmai aceste adevaruri. Autorul ei, A. W. Pink, pleaca de la convingerea ca „in vremuri ca acestea de degenerare, in care ne este dat sa traim, cind pretutindeni este preamarit omul, iar „supraomul” a devenit un cuvint obisnuit, exista necesitatea acuta de a accentua realitatea glorioasa a suprematiei lui Dumnezeu – si aceasta cu atit mai mult cu cit ea este tagaduita in mod deosebit”.

  Autorul porneste la drum discutind relevanta si necesitatea stringenta a redescoperirii acestei doctrine in veacul nostru. El analizeaza apoi semnificatia doctrinei suveranitatii lui Dumnezeu in raport cu vectorii ei esentiali: creatia, stapinirea lui Dumnezeu asupra lumii, mintuirea, vointa omului si rugaciunea. Ultimele capitole ne invita sa meditam la valoarea acestei doctrine pentru noi si la implicatiile ei practice pentru viata de credinta.

  Cititorul care parcurge cartea ajunge la concluzia ca doctrina suveranitatii, departe de a fi arida si anosta, este glorioasa si ziditoare, iar cunoasterea ei ne va face sa exclamam impreuna cu Moise: „Cine este ca Tine intre dumnezei, Doamne? Cine este ca Tine, minunat in sfintenie, bogat in fapte de lauda si facator de minuni?”

  Arthur W. Pink (1886–1952) s-a nascut in Anglia, la Nottingham, si a devenit crestin la virsta de 22 de ani, in urma discutiilor din Scriptura cu parintii sai, pe cind era membru marcant al unei societati teozofice. Pleaca in Statele Unite si studiaza la Institutul Biblic Moody, dupa care devine pastor si slujeste diverse congregatii in Marea Britanie, SUA si Australia. Este autorul mai multor carti care se bucura de o popularitate deosebita, atit in Anglia, cit si in Statele Unite, in special dupa moartea sa. Biograful sau, Ian Murray, noteaza ca „larga circulatie a lucrarilor sale, dupa moartea sa, l-a facut sa devina unul dintre cei mai influenti autori evanghelici din a doua jumatate a secolului XX”. Scrierile lui au incurajat revenirea la predicarea expozitiva si indreapta inimile cititorilor spre o viata traita conform Scripturii.