Bucăți disponibile:


  (citeste aici)

   

  Categorie: Teologie
  Autor: William Dyrness

  Descriere:
  Crestinii au tendinta sa neglijeze cartile VT, poate cu exceptia psalmilor, proverbelor si a unor carti profetice. Desi aceasta stare de lucruri poate fi explicata prin importanta acordata Persoanei si lucrarii lui Hristos, consecintele negative sunt inevitabile: fara cunoasterea si intelegerea VT pierdem o mare parte din sfera de cuprindere a revelatiei de Sine a lui Dumnezeu si in consecinta avem o imagine incompleta despre scopurile si planurile Lui. In plus, predicatorii si misionarii care isi bazeaza intreaga pregatire pe NT, nu au cum sa ii dea Cuvantului lui Dumnezeu intreaga sa putere. Nu in ultimul rand, pierdem puntea de legatura dintre Biblie si viata obisnuita, cea din „casa si in piata”, unde putem cunoaste dragostea lui Dumnezeu in termeni concreti.

  Teme ale teologiei VT ne propune un demers introductiv prin teologia biblica a VT tocmai pentru a acoperi golul existent in intelegerea acestei parti importante a Scripturii. Spre deosebire de teologia sistematica ce se concentreaza pe relatia dintre temele biblice si implicatiile istorice si filozofice ale acestora, teologia biblica studiaza temele fundamentale care apar in mod recurent in Biblie, cat si caracterul lor progresiv, revelarea lor tot mai clara. Autorul, William Dyrness, nu doar ca este convins de importanta egala a celor doua testamente pentru crestin, dar ne ajuta sa vedem cum, asemenea unei simfonii, aceleasi „linii melodice” sunt dezvoltate sub forma unor teme esentiale introduse de VT si preluate pentru a fi duse la apogeu, „intr-o gama mai inalta” in NT, totul legandu-se „intr-un mod mai complex si minunat. Daca nu ascultam atent Vechiul Testament, s-ar putea sa nu auzim unele dintre cele mai miscatoare melodii ale Noului Testament”. Cartea ne ajuta sa vedem modul in care VT contureaza si dezvolta urmatoarele teme-cheie: interactiunea lui Dumnezeu cu oamenii prin legamant; Legea ca element complementar legamantului; foma de inchinare instituita in sanul legamantului si relatia ei cu viata morala a comunitatii (etica si intelepciunea); viziunea legamantului final, pe care Hristos il va realiza prin moartea Sa.

  William Dyrness – si-a luat licenta in teologie in Statele Unite, dupa care si-a continuat studiile in Europa (BA, Wheaton College; BD, Fuller Theological Seminary; Dtheol, Universitatea din Strasbourg; Doctorandus, Universitatea Libera, Amsterdam; studii post-doctorale la Universitatea Cambridge, Marea Britanie). Are o experienta de peste 30 de ani in invatamant si a predat in Statele Unite, Filipine, Kenya si Coreea de Sud. Dupa terminarea studiilor post-universitare in Europa, a lucrat mai multi ani ca misionar in Lumea a Treia. Este autorul a numeraose lucrari si articole de specialitate. Din 1990 si pana in prezet este profesor de teologie si cultura la Fuller Theological Seminary, SUA (al carei decan a fost intre 1990-2000). Totodata, din 2000 este slujitor ordinat in Biserica Prezbiteriana.